split house

Client: Private
Location: Fairlight, East Sussex
Status: Completed 2014
Photography: Jack Hobhouse

 

Informed by the brief for a through-life, sustainable home that celebrates its hilltop site, Split House is orientated according to the surrounding 360 degree views: a wildflower valley, the immediate coast, the neighbouring village of Pett and the headland of Dungeness. In doing so, the volume of the building is naturally fragmented. Extending this split geometry into the landscape creates a soft sense of enclosure, allowing for the provision of a private garden without visually breaking from the neighbouring wildflower meadow. The house is future proofed for the ageing of its owners, with internal lift, and a readily subdividable plan to allow for the inclusion of a small resident carer’s apartment should this be required.